Cannabis, de plant

Cannabis is een tweeslachtige plant, ook wel bekend als Cannabis Sativa L die karakteristieke herkenbare bladeren heeft en een herkenbare geur.


Oorsprong
Cannabis als soort is oorspronkelijk uit de Tibetaanse hoogvlaktes afkomstig en groeide op 3 kilometer boven zeespiegel. Er zijn pollen sporen gevonden die wel tot 5000 jaar terug gaan. Ook op de Tempelberg in Jerusalem zijn pollen gevonden die gebruikt werden bij religieuze ceremonies en die dus 3000 jaar terug gaan. Daarmee is cannabis een van de oudste, zo niet de oudste en bekendste cultuurplant van de wereld.

Multitoepasbaar
Cannabis wordt gebruikt als medicijn, voor rituelen, voor voeding, voor touw, kleding, bouwmateriaal en ook ten behoeve van biomassa voor energie. Daarnaast wordt de vezelhennep ook toegepast om de bodemstructuur te verbeteren, daarbij heeft cannabis bovendien de mogelijkheid om radioactiviteit en lood uit de aarde te halen. Maar natuurlijk is cannabis het meest bekend als middel om om hasj, wiet en andere cannabisproducten van te maken om te ontspannen en om van te genieten. 

Wetgeving nationaal en internationaal
Cannabis is sinds 12 mei 1928 opgenomen in de Nederlandse Opiumwet. Cannabis is in 1961 internationaal opgenomen in het Enkelvoudige Verdrag van de Verenigde Naties en het Verdrag betreft Psychotrope stoffen van 1971. Op 2 december 2020 is bij stemmingen van de Commission on Narcotics and Drugs  cannabis van de lijst IV geschrapt; de lijst met middelen die geen enkele therapeutische betekenis hebben en een gevaar vormen voor de volksgezondheid. Dit naar aanleiding van een aanbeveling van de World Health Organisation. Dat cannabis momenteel op lijst I staat betekent evident een erkenning van de medicinale betekenis van cannabinoiden en terpenen(geurstoffen) in/van de cannabisplant voor mens, dier en planeet aarde.

Vrij 
Cannabis hoort in wezen helemaal niet binnen een verbodsregime opgenomen te zijn, maar vrij! (cnf. Wernard Bruining)

13 december 2020